Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2009 13:34 - Смърт с намаление
Автор: pontis Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1273 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 28.10.2009 13:38


(от Милена Фучеджиева)

 

Така реших - ще пиша тук като в блога ми, защото така се чувствам най-свободна. Като получих предложението да пиша за Уикенд, веднага попитах познатите ми във фейсбук какво мислят. Защото всяко решение трябва да бъде взимано в синхрон с виртуалната реалност. Фейсбук е новият племенен съвет, а ние новите праисторически хора. След хиляди години, въпреки, че тогава няма да има нужда от констатации, някъде ще бъде съхранена историята на прахората, които живели в реалността. В Боклучарника на Вселената. И с помощта на останалите аборигени решихме, че всяко нещо има няколко страни. Добрутро. Добре че е фейсбук за да знаеш какво да правиш с живота си.

 

От далечния Лос Анджелис малкият български народ изглежда още по-странно отколкото отблизо. Държа да се знае, че пиша всичко от любов, защото аз съм точно толкова странна, колкото е нормално да бъдеш, ако си българка. Катерейки се по планините Санта Моника с една приятелка, тя ми разказа следната история. Майката на неин близък починала. Близките отишли в погребалното бюро да оправят нещата. Агентът попитал дали покойната има висше образование. Хората се спогледали в недоумение и попитали какво значение има това. «Има, ще Ви кажа след малко, кажете сега какво е образованието на покойната.» «Висше, беше лекарка«, отговорили хората. «А, браво, лекарка, много добре, - зарадвал се агентът на мъртвите - защото ако нямаше висше, щеше да ви излезе по-скъпо, сега е само 1100 лева, иначе щяхте да платите цели 1400“.

 

Друго си е да си образован труп в България. Изучен лежиш интелигентно в ковчега, после пепелта ти се разпръсква по-елегантно от тази на простите, огънят се възхищава на знанията ти по квантова механика, и всичко това те прави….по-евтин. Противно на всякаква логика. Обаче всъщност си е съвсем логично. Нагаждайки се към покупателните способности на клиентите си, тези погребални агенти са забелязали, че висшистите са по-бедни примерно от строителите, а лекарите от боклуджийте. За писатели, художници и изобщо хора на изкуството дори няма смисъл да се говори. Те би трябвало винаги да бъдат погребвани поне с 50% намаление. А някои и без пари.

 

От друга страна това намаление звучи като привилегия за висшистите. Няма отърваване от соца. Мазна усмивка към инженера, а към водопроводчика директна дискриминация. Може пък и да е поощрение. Всъщност най прилича на поощрение. «Даваме най-голяма отстъпка за образовани, не се колебайте, умирайте!» Че да се свърши. Да се свърши, но с кое по-точно? Вероятно с непрекъснатото досадно мрънкане срещу липсата на знания, на възпитание, на вкус на българската версия на Zombieland. Срещу грозните, неподдържащи се пичове с убийствени гаджета, които спят с тях единствено защото няма друг по-малко отвратителен начин по който да си доставят дрогата - цици, коса, маникюр, педикюр и пластмасов мозък донесен директно от Америка. Идентичен с този на Барби. Само че българските Барбита са малко проститутки, но не съвсем.

 

А висшистите са ебати досадниците. Не се уригват като силните българи - от мъжка сила се получава като мощно грухтене - не хвърлят боклуците си където им падне, и не им текат лигите при вида на поредната селянка, която нешо мучи разбираемо недоволна от орисията си. Пука им за природата, «Да й го н….м, кой бе, аз ли да вдигна пластмасовите бутилки и мазните хартии от баница? Скапаняци интелигентни, тая природа аз съм я измислИл.»

 

Мда. Образованите пречат на останалите. Както и незначителния Давид Черни на кмета на Пловдив. Оказа се, че Черни пречи и на хора от други националности. В един форум някакъв ирландец се възмущава: «На този Черни толкова ли му е въображението? То че ние, ирландците, сме върха в самоунижението, ама тоя ни е сложил като част от Англия - това ако не е унижение…»

 

Ирландците и българите явно си приличаме по комплекса, че сме вечни роби, а този комплекс кара и двата народа да пият като за последно, да са с избухливи и заядливи характери, и същевременно да се смятат за Божия подарък тук, на Земята. Ние сме най-древният народ, с най-първата бактерия на киселото мляко, и първото кебапче в космоса. Виртуално създадено на Меркурий от най-добрите в света хакери - българските.

 

Скулптурата на Черни, както и останалите му скулптури на страните от ЕС, са микроскопичен факт за България. А светът със сигурност не го интересуват необуздани емоции, той е силно прагматичен. Възмущението трябва да е гръмко не когато някой от тези дето ги погребват с отстъпка, изказва мнение, а когато възмутените включат, че някой отвътре държи България за врата в ситуация на клекало. И този някой не е чужденец. Извън Черни може би най-важният въпрос е колко българска природа си готов да отстъпиш без бой на други българи. Не на чехите, на евреите, американците, турците, не на руснаците даже. На онези, другите българи с най-големия апетит. Няма грам конспирация. И нека да не става нужда скоро някой да мята черен парцал върху природата на България. Да не е поредната смърт с намаление, защото всеки има нужда от нея. С висше или без.

 

Милена Фучеджиева

 



Тагове:   намаление,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nicodima - Образованите пречат на останалите.
28.10.2009 13:41
Какво повече има да се казва?...
цитирай
2. pontis - nicodima,
28.10.2009 13:44
всъщност образованието не е определящо. А светогледа.
цитирай
3. nicodima - Не знам дали липсата на образование
28.10.2009 14:03
е свързана с липса на светоглед. Светогледът се гради от много обстоятелства и едно от тях е образованието. Трябват доста натрупвания...
цитирай
4. pontis - nicodima,
28.10.2009 14:07
точно така. Гради се. Т.е. или го има или го няма. На мене ми хареса не точно и само идеята за разликата в образованието. Познавам доста образовани, които са мъртвородени. И няма изгледи да се съживят.
цитирай
5. анонимен - къде ли се учи да можеш да се възмутиш,
28.10.2009 19:05
а не да се примириш с несправедлисвостта, защото такава била волята Божия или е световната конспирация или е Черни, Обама ...и не следва ли смърт с или без намаление.
много хубава статия
Сн С
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pontis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2060458
Постинги: 1003
Коментари: 8100
Гласове: 23093
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930