Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2010 14:07 - Слабият ход на Борисов с(рещу) Кунева е на път да сбъдне опасенията му
Автор: pontis Категория: Политика   
Прочетен: 6584 Коментари: 30 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
от Иво Инджев февруари 20, 2010  
Играете ли шах? Питам, защото това е игра на логиката и в нея няма зарове или раздаване на карти. Иначе можех да попитам дали играете бридж, или покер.

А питам, заради следната новина, която цитирам по Dir.bg:

“Меглена Кунева отклони предложението на Жозе Барозу да продължи работата си в Европейската комисия. Виждам своята роля да продължа да работя като политик, каза първият български еврокомисар.
„След като взех окончателното си решение за едно широко коментирано предложение към мен, искам да го споделя с вас, защото много ценя интереса и подкрепата, която получавам от хората, медиите и институциите в нас”, каза Кунева .

„Въпреки всички тези аргументи, аз виждам своята роля да продължа да работя именно като политик. Искам да имам свободата и енергията, да посвещавам знанията си за по-добра България, за по-добра Европа. Ние имаме в какво да бъдем първи. И България в ЕС и Европа в световен мащаб. С възходящото развитие на България печели Европа, с възходящото развитие на Европа печели светът и справянето с трудностите у нас е един много голям шанс за една нова и много енергична България – такава, каквато аз мечтая да видя в следващите години”, каза още Меглена Кунева.”

Всеки, който познава поне малко правилата на шаха, знае, че основното умение там е да можеш да предвидиш няколко хода напред. Свои и на противника.

Борисов беше длъжен да предвиди последиците от пропуснатия шанс да направи рокада , като се опита да пробута в европарламента срещу царицата Кунева хилавата пионка Желева. Последиците бяха предсказуеми и беше въпрос на време пешката да бъде отстранена, както многократно предупреди моя милост. Когато времето за маневри изтече и Борисов изпадна в цайтнот, той най-накрая се поправи и в последния момент предприе фронтална атака в центъра с Кристалина Георгиеева, с което се върна в играта . Но вече беше дал коридор за контраатака на царицата, която изглежда играе сега с подкрепата на царя – една принципно пасивна фигура в шаха, която обаче може да натежи в баланса на силите при определени комбинации.

За онези, които се дразнят от определянето на Кунева като царицата , съм принуден да припомня обективния факт на признанието, което тя получи, при това с гласуване на европейските си колеги, за най-добър еврокомисар за 2008 г. Вероятността нещо подобно да се случи на някой от действащите български политици като оценка от подобно “жури” е близо до нулата.

Освен това Кунева се оказа единственият доказано успешен мажоритарен конкурент на евроизборите в България миналата година и категоричният отказ на Борисов след това да я предложи да остане на поста си в Брюксел остави впечатлението, че той се бои от нейната конкуренция както от никоя друга при следващи избори. А следващите избори от значение за Борисов са президентските.

Ето защо още тогава написах в блога следното:

С Кунева Борисов изигра най-слабия си ход – дали няма да му изиграе лоша шега?
от Иво Инджев ⋅ септември 18, 2009 ⋅
С изказването си за мотивите, поради които Меглена Кунева няма да запази поста си на еврокомисар, премиерът направи най-слабият си публичен ход досега – за вътрешна и външна консумация.. “

Казвайки във връзка с това, че Желева като алтернатива на Кунева е разиграване, равнозначно на сигурен провал, лично за нея, както и за Борисов, бях остро нападан за тази прогноза. Тя обаче се сбъдна и кой знае защо изненада точно онези, които най-малко трябваше да бъдат изненадани – като самия Борисов, май.

Кунева не е прецизирала посоката на политическата си амбиция. Но за да се откаже от изключително престижния пост, който Барозо й предлагаше, явно трябва да се цели много високо.

Освен с всичко друго, отказвайки се от огромна брюкселска заплата, тя ще може да влети в голямо политическо състезание в България с ореола на идеалист, готов да жертва материалното си благополучие заради кауза. И за разлика от твърде недостоверните (за да се приемат сериозно) твърдения на т.н. царски юпита, които Сакскобургготски внесе от чужбина, за да ги вкара във властта преди 9 години, при Кунева тази претенция за безкористност трудно ще бъде оспорена след обявяването на избора й. Впрочем, чисто медийно, той е направен доста добре : в неделния ден медиите са петимни за новини, а понеделнишките издания на вестниците обикновено са с най-големи тиражи в рамките на седмицата – още един знак, че се натъкваме на началото на премислена вътрешнополитическа кампания.

Преди да има официално състезание, пък и извън непредсказуемия контекст на бъдещото състезание за президентския пост след повече от година и половина, не могат да се правят достоверни прогнози за крайния резултат от хипотетично премерване на силите между Кунева и Борисов. Но че Кунева ще атакува и че единственият връх в българската политика в момента се нарича “Борисов”, това е ясно.

Не всяка слабо започната партия вещае задължителен разгром, но грешният ход на Борисов с(рещу) Кунева може наистина да му струва скъпо на финала. При това, забележете “малката подробност”: Кунева е острие с доказана европейска закалка, насочено най-вероятно срещу Граждани за европейско развитие на България в потенциална надпревара кое от двете е по-европейско в очите на българския избирател.
От едната страна имаме признат от самата Европа факт, от другата стои намерение. Ако към това добавим и неминуемата амортизация от упражняването на властта, предимството на атакуващата Кунева от удобна опозиционна ниша прави моментните преценки на основата на високия рейтинг на Борисов към днешна дата непригодни като база размисъл с отправка към есента на 2011 година.

В интерес на справедливостта политиката, за разлика от шаха, е доста по-хазартно занимание, понеже зависи и от зара на съдбата. Не всичко се нарежда според желязната логика. И все пак, умението да предвиждаш, си остава много важно качество и в този смисъл Борисов загуби първата партия.



Тагове:   път,   Кунева,


Гласувай:
19




1. miralyub - Тъкмо и аз го четох това в Афера. бг. . ...
21.02.2010 14:45
Тъкмо и аз го четох това в Афера.бг...
Даже си мисля дали Кунева не би играла и за червените в президентската надпревара. БСП си нямат достатъчно силен играч...
цитирай
2. pontis - miralyub,
21.02.2010 15:06
естествено, че не би играла за червените ... те са бита карта...
цитирай
3. анонимен - Na neja i trjabvat glsovete na ch...
21.02.2010 23:19
Na neja i trjabvat glsovete na chervenite , i na galtite i na Dogan,..i pak njama da i stignat, zashtoto vsichki sa bita karta !!
A chervenata Kuneva shte stane prezident, kogato Ivo Indgev stane gurnalist..znachi nikoga... toi e samo edna komunisticheska podloga!!
цитирай
4. анонимен - meglena
21.02.2010 23:29
Меглена Кунева изигра много мръсен и долен номер на изборите.Кандидатира се ,спечели и отстъпи мястото на Първанова,която пък сяде Желева и е най-яростна противничка на ГЕРБ.Разчитайки на лични качества и натиск от страна на Барозу и ЕК спрямо Борисов,явно е сметнала ,че ще се получи така ,че Борисов да я запази ще-неще.Сега обаче нещата се промениха и оттук нататък Кунева ,която е от клана на Андрей Пръмов,/бивше партийно величие от времето на Тато/,едва ли ще се даде така лесно.Може да поиска извънреден конгрес на НДСВ или сама да сформира нещо.Но това ,което очаквам е пак някой мръсен номер,както тоя с Първанова.Щото вълка козината си мени ,но политик своя почерк -не.
цитирай
5. анонимен - kkk
21.02.2010 23:30
Кунева.. ПРЕЗИДЕНТ???...пълни глупости!!
Мисля че всеки българин е наясно,че не можем да си позволим лукса да избираме президент който няма да подкрепя политиката на министър председателя,от който пост Борисов със сигурност не трябва да се отказва ако иска властта!
цитирай
6. анонимен - Кунева са отговори за затварянето на АЕЦ
21.02.2010 23:49
Първо да даде отчет какво направи с концесията за дървения материал в Африка,за затварянето на АЕЦ,
и тогава да отиде при Инджев да сътворят нова политика
цитирай
7. анонимен - Да бъдем реалисти
22.02.2010 04:46
Кунева няма никаъв шанс като евентуален президентски кандидат, освен ако не е подкрепена от ГЕРБ.
Мисля, че изборите през последните години достатъчно добре показаха, че избирателят в БГ въобще не гласува мажоритарно. За какви мажоритарни успехи говорим, като на последните парламентарни избори абсолютни анонимници, подкрепени от ГЕРБ направо смазаха конкуренцията - на места на хора с доста позитивен имидж. Мажоритарно гласуват само най-интелигентните в най-големите градове - т.е. 5-6% от избирателите.
А самата Кунева колко да е била успешна на евроизборите? Резултатът на листата на ГЕРБ май беше в пъти по-висок, доколкото си спомням?
Просто Кунева си е повярвала повече или вече е заграбила достатъчно и вече не и се работи
цитирай
8. анонимен - Пръмова е поредния аватар на мутрокомунизма
22.02.2010 08:38
Дори скамбила е непосилно умствено напрягане за маркуча от Банкя....
цитирай
9. анонимен - Слаби са й конете
22.02.2010 08:57
Едва ли някой би я припознал като български президент.Не сме толкова късопаметни.Не сме забравили безбройните й малки и големи "компромиси" с националните ни интереси по време на мандата й като преговарящ з членсктвото ни в ЕС.
цитирай
10. rat - Винаги комисарите се сменят, ко...
22.02.2010 10:07
Винаги комисарите се сменят, когато се сменя управляващата партия. Аз не разбирам, какво ще направи Кунева, ще вкара НДСВ в парламента, хахахахаха,:))))))))))))))))))))))) Виц на деня.
Много по грешен ход за Борисов, щеше да бъде, ако я беше предложил за комисар, това щеше да бъде признание, че ГЕРБ не разполага с необходимите кадри да управлява. Слаб анализ и статия на Инджев.
цитирай
11. анонимен - ясно е, че Кунева не е конкурент
22.02.2010 10:07
и Фъндъкова може да я победи. Разчистват пътя за Бойко Борисов
цитирай
12. pontis - rat,
22.02.2010 10:20
няма такова правило, че европейските комисари, излъчени от една държава, се сменят "винаги", когато се сменя управляващата партия в съответната държава. Това е българското разбиране за участието в управлението на обединена Европа. А ГЕРБ определено показа с какви кадри разполага.
цитирай
13. rat - няма такова правило, че европей...
22.02.2010 10:38
pontis написа:
няма такова правило, че европейските комисари, излъчени от една държава, се сменят "винаги", когато се сменя управляващата партия в съответната държава. Това е българското разбиране за участието в управлението на обединена Европа. А ГЕРБ определено показа с какви кадри разполага.

Това е неписано правило. Така функционира политическия модел в нормалните държави. Така се поема политическа отговорност. Всеки има право сам да избира своя екип, с който ще работи.
Кристалина Георгиева стои по-добре от Кунева.
цитирай
14. pontis - rat,
22.02.2010 10:43
ще си позволя да не се съглася за "политическия модел в нормалните държави". В т. нар. нормални държави съществува и понятието "приемственост", което в България е непознато. Освен това европейския комисар представлява европейски министър и не е обвързан нито подотчетен на държавата, която го е номинирала. И европейският комисар не е част от екипа на българското правителство.
цитирай
15. pontis - andrei,
22.02.2010 11:06
много интересно мнение. Скоро сигурно ще открият възможността за облози... За различните възможни "сценарии"...
цитирай
16. rat - ще си позволя да не се съглася за &...
22.02.2010 11:06
pontis написа:
ще си позволя да не се съглася за "политическия модел в нормалните държави". В т. нар. нормални държави съществува и понятието "приемственост", което в България е непознато. Освен това европейския комисар представлява европейски министър и не е обвързан нито подотчетен на държавата, която го е номинирала. И европейският комисар не е част от екипа на българското правителство.

Направи си справка, лесно е, и ще видиш, че такъв е моделът. Приемственост :))))))))))))), Управялващата партия е член на ХД и ти оставяш представител на Либералите от управлението на социалисти :)))))))))))) Забавно. Кунева с нищо хубаво не съм я запомнил, но не искам да изреждам лошите неща. Ти ще преобърнеш западноевропейския политически модел. България не е толкова изостанала държава, че да не може да намери заместник на Кунева. Говорим за политика pontis, не говорим за експертни или научни среди.
цитирай
17. pontis - rat,
22.02.2010 11:12
няма да разширявам или задълбочавам спора. Само един въпрос: Защо Барозу предлага на Кунева да стане председател на Бюрото на европейските политически съветници, което е известно като "мозъчния тръст" на Европейската комисия, ако партийната принадлежност беше единствения принцип на "политическа отговорност"? Защото я харесва? Защото трябва да й намери "някаква работа"?
цитирай
18. rat - няма да разширявам или задълбоч...
22.02.2010 11:37
pontis написа:
няма да разширявам или задълбочавам спора. Само един въпрос: Защо Барозу предлага на Кунева да стане председател на Бюрото на европейските политически съветници, което е известно като "мозъчния тръст" на Европейската комисия, ако партийната принадлежност беше единствения принцип на "политическа отговорност"? Защото я харесва? Защото трябва да й намери "някаква работа"?

Барозу, харесва Кунева, той е работил с нея добре. Но той знае, какви са правилата в политиката. Той е малко социал демократ, той е от дясноцентристите в ЕНП. Аз не отричам качествата на Кунева, но тя не е незаменима. ГЕРБ идва със свой екип, няма как .
цитирай
19. pontis - rat,
22.02.2010 11:39
добре.
цитирай
20. pontis - andrei,
22.02.2010 11:46
леле, не думай!
цитирай
21. rakurs - 15 andrei
22.02.2010 12:36
Точно пападение според мен,а най-лесно един мъжкар се контролира или отстранява от жена.Залога е огромен.След това започва реалната икономика.
цитирай
22. pontis - rakurs,
22.02.2010 12:55
хареса ми епитета "мъжкар". За кого се отнася, ако не е тайна? :))
цитирай
23. firopeshev - залагам на Вежди Рашидов!
22.02.2010 13:21
При цялото ми уважение, прогнози в българската политика са... невъзможни. Няма логика в този регион. Всички спекулираме и някой като познае, бие тъпана и вика "Казах ли ви!".
Кой е прогнозирал че България ще има руски поданник за премиер, със съмнителна сексуална ориентация, без един ден трудов стаж (Сергей Дмитриевич Станишев)? Кой е прогнозирал че Б.Б., пожарникар, бивш охранител, генерал за един ден, доктор по физкултура, със сенчесто минало и връзки, ще стане премиер на България и ще го приемат като такъв в цял свят?
Кой би казал че Жельо Желев, Петър Стоянов или сегашния Агент ще бъдат избрани за Президенти на България? Жельо и Петър са интелектуалци, но случайни лица в политиката, умело използвани. За Агента достатъчно е изписано.
За 20 години преход едно нещо е ясно: нищо не е ясно.
Е, затова аз залагам на Вежди Рашидов за президентски кандидат.
На Кунева не и вярвам, не бих гласувал за нея.
цитирай
24. pontis - firopeshev,
22.02.2010 13:23
на Кунева защо не й вярваш, да не те е излъгала нещо?
цитирай
25. rakurs - 24
22.02.2010 13:46
Хаде сега за едни кавички да се изколиме.
цитирай
26. firopeshev - на Кунева защо не й вярваш, да не те е ...
22.02.2010 13:46
pontis написа:
на Кунева защо не й вярваш, да не те е излъгала нещо?

Лично не ме е лъгала, не я познавам. Но съм я гледал в интервюта по телевизията и разтягаше локуми като за олигофрени (за АЕЦ Козлодуй примерно). Тези хора наистина си мислят че каквото и да кажат, щом те го казват ние ще се хванем.
Дълга тема е това, аз не агитирам нито за, нито против нея. Вписа се като добър бюрократ при Бароузо, и това е основният и актив.
цитирай
27. анонимен - Хайде сега
22.02.2010 16:40
Пак да се намираме на приказка!За всички е ясно,че все някой ще е президент и не е от голямо значение кой точно.Мен не ме грее кой е президента ,а и вас също,какво ви зависи от него?
цитирай
28. maba32 - Слабият ход...
22.02.2010 17:51
Браво Иво, добре че те има да отваряш очите на хората. Прогнозата ти е точна и не се съмнявам в нея
цитирай
29. анонимен - В дълбока вода се вдигат крачолите
22.02.2010 20:53
Лековатите коментари тук показват, че повечето са газили само плитки води. Подценявате и анализаторските способности на Иво Йнджев и комбинативността на кукловодите. Кунева е евроантипод на Борисов. Дали е Пръмова или Бръмова, няма значение. Скоро простоватите, и не дай боже празновати, изцепки на Борисов ще ни втръснат и благите думи и релаксиращ образ на Кунев, ще ни се сторят като мехлем за оскърбеното ни самочувствие на все пак европейски народ...
цитирай
30. kombakova - Мисля дали Кристалина Георгиева няма да се появи като кандидат?
23.02.2010 20:19
Какво мислиш има ли такава някаква възможност?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pontis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2060392
Постинги: 1003
Коментари: 8100
Гласове: 23093
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930