Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 13:57 - Спасяването на България. Късно ли е?
Автор: pontis Категория: Политика   
Прочетен: 4625 Коментари: 36 Гласове:
37

Последна промяна: 24.06.2010 14:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Всички имаме своята представа за България. Географска, историческа, както и почерпена от сетивата, за съжаление, притъпени от непрестанния тормоз на реалността. И „свръх-сетивна”, свързана с кармата, избора или просто резултат от инерцията да не скъсаме връзката с една държава, за да създадем нова- с друга. Свръх-сетивни са и различните отношения и състояния чрез които сме свързани с нея- осигуровки, пенсии, закони, такси, данъци, болници, нотариални заверки, глоби, помощи, избори (дори и когато не участваме), престъпления, унижение. Граждани или закрепостени безгласни букви.

 

Затова, изгубени в превода на съществуването, но задаващи си въпроси, един се набива в главата ми: Възможно ли е спасяването на България? Не знам отговора. Но ако все още съществува поне теоретична възможност за положителен отговор, следващият естествен въпрос е: От кого?

 

Ако политиците можеха (или искаха) да я спасят, отдавна щяха да са го направили. Отдавна България щеше да е нормална европейска държава с нормални доходи и работеща администрация. Когато са на власт, те използват държавата за собствения си интерес. Затова държавата не работи за нас, а за тях. Нашите пари постепенно, винаги, дори и сега, все повече стават техни.

 

Явно на тях няма защо да разчитаме. „Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се”. Този свръх-песимистичен лозунг като че ли дава единствения реалистичен отговор. За този вариант обаче се изисква известно усилие. Напрежение. Изисква се нов обществен договор. Изискват се нови правила, които да бъдат наложени твърдо и категорично. А това вече зависи от нас.

Крайно време е да се спасим. Да излезем от вцепенението и да използваме това, с което разполагаме. Преди да е станало съвсем късно.

 


 



Тагове:   България,


Гласувай:
37



1. анонимен - основни пречки...
24.06.2010 13:59
България има два основни проблема- слабите политици и разбитите пътища. Ако бъдат разрешени, ще станем образцова европейска страна!:))))
цитирай
2. pontis - starbuck69, значи трябва да започнем да ги решаваме ...
24.06.2010 14:09
...
цитирай
3. анонимен - :)))
24.06.2010 14:22
Предлагам да започнем от пътищата. Политиците могат да се включат и те - като общи работници. Така де, да видят как се трудят хората! :))))))))))
Току виж и те станали хора....
цитирай
4. fireball - Привет... хубава тема
24.06.2010 15:38
За мен спасяването е възмоно по един-единствен начин!
Делим се отново, както преди Съединението и "национално отговорния капитал", новобогаташите, политици и цялата пригласяща им паплач отива на едното място - което си избере! Ние, можещите взимаме другото. Което и да ни се падне, ще го направим, като слънце! В това съмнение не може да има. ПО някое време - пак ще се обединим, но вече от други позиции!
Наздраве!
цитирай
5. dolsineq - Откъде да започнем?. . . И преди беше ...
24.06.2010 15:44
Откъде да започнем?... И преди беше пуснал подобна тема, Стефане, ако не ме лъже паметта. Комитата също я беше разисквал в блога си, малко отклонение, а и доказателство, че темата е наболяла и не търпи отлагане...
Да вземем образованието. Учат подрастващите нещо си, завършват нещо си, слагат по две три дипломи за висшисти и стават администратори по хотели, бармани, сервитьори... Елементарно, Уотсън! - би възкликнал един любим герой. Липсва целенасочена държавна програма за обвързване на учащите се с икономическите потребности на страната... Но това кой го интересува?
Да вземем съдебната система... Всъщност, не! Тя е по твоята част. Там и с компас да си, винаги ще "сбъркаш" посоката. Парите са над закона!
Къде останаха защитниците на реда в страната? Поевяват се само, ако ги засегнат по джоба. Я осигуровките им, ако резнат или заплатите "замръзят".
Къде са данъчните? - Зад железни решетки с армирани стъкла. Подават се само за малко през амбразурите, но не да стрелят, а да поемат по някоя добре моделирана декларация и пак се скриват в леговищата си. За повече не им стигат силите. Нищо, че бъка от луксозни имоти, на хора без доходи. Божа работа. Да се чуди човек, как става това... Явно Бог е наистина българин!
Какво правят банките? Този въпрос непрекъснато тревожи съня и на бат'Бойко. - Няма как? Има кръвна връзка с тях...
Няма да споменавам за президент, депутати... Потребителскоиме, беше постнал един постинг, който модераторите изтриха. И аз бих направила същото с народните ни избраници. Станах вегетариантка...
цитирай
6. haralanov - Нов обществен договор?
24.06.2010 16:50
Звучи натрапливо познато.
Пък и нали знаеш,договор се сключва между две страни.
Моето мнение по въпроса го знаеш.
Късно е.А и липсва енергия за промяна.Липсва ентусиазъм.
С кого ти би сключил ,,обществен договор,,?
Какви клаузи(обществено-приемливи при това)би имало в него?
Щото за мен,първата клауза в договора примерно би била:
В срок от следващите 50 години нито една партия управлявала досега България да не може да я управлява отново.
цитирай
7. blondstyle - "Изисква се нов обществен договор"
24.06.2010 17:31
Абсолютната истина, проблемът е че в целият свят се налага един типов договор, който в България е с възможно най-неизгодните за гражданите й условия.
У нас първо няма кой да състави новия договор /желание у масите има, но никой не ги допуска до законотворчеството/, второ - тези, който са облагодетелстваната страна от настоящия договор няма да се дадат без бой, трето - чуждите икономически интереси, защитени от "международното право" по-скоро ще ни превърнат във второ Косово, отколкото да ни позволят да станем една малка Швейцария на Балканите. Песимистично е, но не виждам светлинка в тунела.
цитирай
8. pontis - fireball, трябва да го направим.
24.06.2010 17:44
...
цитирай
9. pontis - dolsineq, напълно споделям.
24.06.2010 17:47
...
цитирай
10. pontis - haralanov, питаш с кого бих сключил обществен договор..
24.06.2010 17:48
Бих сключил с теб, като начало.
цитирай
11. haralanov - Нашият обществен договор е сключен
24.06.2010 18:04
Нашият обществен договор е сключен.Отдавна.Той е негласен.И ясен.В политиката договор се сключва между управлявани и управляващи.Всеки със свои права и задължения.В България на няколко пъти се случва следния парадокс.Отдолу ги искат-отгоре не могат.
цитирай
12. dolsineq - мирише ми на революция, Хараланов. ...
24.06.2010 18:05
мирише ми на революция, Хараланов...
цитирай
13. sinequanon - Ех, за жалост не вярвам в хипотетични ситуации...
24.06.2010 20:44
ако България някой ден бъде спасена, няма да го повярвам и да го видя. Дотогава само ще си мечтая да се махна от тук и да не виждам това, което виждам в момента. Знам, че звучи грозно, но.... съжалявам.... не мисля да си пропилея младостта в страна, която прави всичко възможно да съсипе младите хора.
цитирай
14. roza17 - Провокира ме...
24.06.2010 22:26
Не е прав starbuck69, че проблемите ни са политиците и пътищата. Основният проблем е липсата на свобода. Несправедливостта и хаосът ни правят безпомощни и безправни. Разрастналата се бюрокрация, която притиска всички , убеждавайки ни, че това е държава, ни държи в подчинение и ни прави пролетарии. Ние не сме свободни хора, ние сме стока, която политиците пазаруват по време на изборите. Когато повече хора го осъзнаят, може би, ако не е твърде късно, ще можем да изградим едно социално общество и да се наречем свободни българи. А днес, тази вечер, тази минута, трябва да започнем от някъде. Може би от това, да осъзнаем, че имаме кауза и тя е България.
цитирай
15. raders - Не е прав starbuck69, че проблемите ...
24.06.2010 22:47
roza17 написа:
Не е прав starbuck69, че проблемите ни са политиците и пътищата. Основният проблем е липсата на свобода. Несправедливостта и хаосът ни правят безпомощни и безправни. Разрастналата се бюрокрация, която притиска всички , убеждавайки ни, че това е държава, ни държи в подчинение и ни прави пролетарии. Ние не сме свободни хора, ние сме стока, която политиците пазаруват по време на изборите. Когато повече хора го осъзнаят, може би, ако не е твърде късно, ще можем да изградим едно социално общество и да се наречем свободни българи. А днес, тази вечер, тази минута, трябва да започнем от някъде. Може би от това, да осъзнаем, че имаме кауза и тя е България.



Нямаме кауза. Каузата е издухана. За да не е така - първо: българите трябва да знаят, че е нужно да се работи здраво. Второ: трябва да могат да протестират и да отстояват правата си, а също така да изправят мизерниците политици пред съда /но не българския съд/. Трето: всяко българско семейство и /ти самата/ трябва да има поне три деца, въпреки мизерията, за да не стане България - Циганария. И т.н... И понеже тези изисквания българинът не ги проумява - нацията е обречена. Амин!
цитирай
16. osi4kata - когато законите се спазват дори от управляващите,
24.06.2010 23:10
тогава може да се каже, че има надежда за спасение.

И, между другото, "нежната" революция не работи за нас.
цитирай
17. roza17 - raders,
24.06.2010 23:25
Първо - сигурно познаваш хора, които цял живот са работили здраво и това не само, че не ги е направило богати, а са обречени на мизерни старини. Второ - сигурно си виждал как у нас се организират протестите - точно така - организират...и как тези, които съдят, са за съдене...Трето - сигурно познаваш хора, които са родили три деца, но тези деца са отишли в чужбина, защото тук не могат да се справят и да си осигурят добър живот. И всичко това е така, защото не смеем да се почувстваме свободни, защото ни е страх...Не сме лоши. Не сме умрели. Значи - не "Амин", а... "Свобода!" Нека не ти звучи патетично, просто помисли и ...всъщност, сигурна съм, че мислим по един и същ начин, колкото и да го отричаш:)
цитирай
18. herkules - Искрено се радвам, че има хора, които мислят все още така като автора
24.06.2010 23:56
България не е изгубена, докато има такива автори и такива хора, които са написали нещо в коментарите:))
Проблемът е, че няма как да оправим политиците, защото те са си приватизирали публичното пространство и няма как без бой да се пробием до медиите. Другият проблем за дупките е още по-неразбиваем... Ами как да се оправят дупките тази година качествено, като от догодина пак трябва някоя наша фирма да ги оправя. Ако са оправени качествено, тя няма да може да вземе парите на данъкоплатците догодина, защото няма да има какво да прави! Чувате ли се какви анти-български тези изричате. Всъщност дупките по пътишата в страната, развиват нашата икономика - това е заетост на работници, плащане на данъци и икономическа перспектива:)) Нищо, че само Божков ги държи тия! И политиците! Добре, че е той, да държи политиците и дупките, че те каквито са хахави, кой знае какво ще им хрумне анти-българско наум. А Черепа се е доказал с изложбите си на антики, че е патриотично настроен.
Какво имате срещу този човек?!
Освен това, човекът се е натоварил и с управлението на всички наши "осигуровки, пенсии, закони, такси, данъци, болници, нотариални заверки, глоби, помощи, избори (дори и когато не участваме), престъпления, унижение". Мислите, че му е лесно ли?!
А автора е прав, имало било държава, наречена България! Държавата е абстракция, нея не можеш да я пипнеш някъде с ръка, нито да я видиш. Тя е в главите ни, от там ще излезе Велика България!! Но първо трябва да помислим малко... и да не се изхвърляме и да стоим на фаза общите приказки, а и всеки от нас да направи малко за нея!

цитирай
19. evrazol - Да бе, да.
25.06.2010 00:09
Когато 90% от населението откаже да плаща подкупи - оправили сме се. Това разбира се няма да се случи никога понеже някой друг е крив.
Кой го е грижа за седем милиона дребни шмекери и кокошкари???
цитирай
20. kleopatrasv - Речта я владеят всички, но малко са ...
25.06.2010 00:21
Речта я владеят всички, но малко са мъдрите човеци и няма все още такова нещо като " добър данък", или " добър управляващ". Вечно е имало, има и ще има недоволни, докато има управлявани и управляващи....ами припомнете си " марксизъм и ленизъм " теорията на Маркс, Енгелс и подир туй и Ленин и ще ви присветне. Не е ли по- добре да няма изобщо правилегировани депутатски имунитети и даже правна системаа. Съдът не работи ли в ущърб отдавна за свободната мисъл , не прикрива ли, не оправдава ли виновните, не затваря ли нарочно невинните. Ако се премахнат или поне се видоизменят законите, а защо не и конституцията..вече ще можем да говорим на чисто. Според мен тези, които заемат новите политически постове занапред, за да ги заемат трябва доброволно са се откажат от всичко придобито и да го дарят, не се ли съгласят..ами да не стават политици, и след като свършат мандатите си нека обърнат джобовете си и покажат, че са празни..само тогава можем да кажем, че са служили вярно на България..останалите са виновни до доказване на невинността си.
цитирай
21. kleopatrasv - Забележка : Това е просто моя идея ...
25.06.2010 00:26
Забележка : Това е просто моя идея как да се издигат лидери и при какви условия. Всяка прилика с лица и събития е съвсем случайна.
цитирай
22. gothic - Не е прав starbuck69, че проблемите ...
25.06.2010 00:26
roza17 написа:
Не е прав starbuck69, че проблемите ни са политиците и пътищата. Основният проблем е липсата на свобода. Несправедливостта и хаосът ни правят безпомощни и безправни. Разрастналата се бюрокрация, която притиска всички , убеждавайки ни, че това е държава, ни държи в подчинение и ни прави пролетарии. Ние не сме свободни хора, ние сме стока, която политиците пазаруват по време на изборите. Когато повече хора го осъзнаят, може би, ако не е твърде късно, ще можем да изградим едно социално общество и да се наречем свободни българи. А днес, тази вечер, тази минута, трябва да започнем от някъде. Може би от това, да осъзнаем, че имаме кауза и тя е България.




Грешка. Проблемът не е в липсата на свобода. А в липсата на хора, които искат да бъдат свободни.....
цитирай
23. galina1 - Ами то, че сме свободни,
25.06.2010 00:56
свободни сме, но нещо свободата се превърна в слободия. За една страна като България чуждия начин на живот едва ли ще е от полза. Не искам американците да са ми "братя". Може да съм интернационалистка, но не са ми симпатични. Що се отнася до заглавието на поста: Късно ли е за спасяването на България?, на кръстопът съм. Хората са омърлушени, повечето, но като че ли свикнаха с положението си и някак си са обезсърчени и изпаднали в малодушие. Днес по новините половин час ме занимаваха с вдигане на данъци, такси, ток, парно и т.н. Какво е това? Чип. Чип, с който хората вече свикнаха. Докога? Кой ще спре противоречието в България? Докога избраниците ни ще продължават да се хулят и не е ли време общуването между тях да премине на по-висок етап? Самата система нещо е сбъркана. Толкова неща се разрушиха, че в момента наистина се започва едно копане надолу.
цитирай
24. gothic - galina1, и с кое точно се изразява ...
25.06.2010 01:59
galina1, и с кое точно се изразява свободата ни? Извини ме, но това със слободията се превърна в мантра на тези, които не искат нещата да се променят. Терминология на тези за които рокмузиката (примерно) е изващение, а Веско Маринов, Панайот Панайотов и Николина Незнамкакваси са суперзвезди. А, да не забравя и любимците на Путин Любе, които пеят "безплатно" платени с пари от моят и твоят джоб и за които някакъв малоумник с ник Интернационалист беше написал в един форум че щели да направят шоу, пред което фестивала от вчера и онзиден щял да изглежда като пенсионерска вечеринка... За кой български начин на живот говориш? Чалга, Биг Брадър - тема №1 седмици наред и отровеняци, дето вечер точат лиги на турските сериали и мрънкат на децата си да кръщават внучето Фер...нам си ква си (знам такъв случай), а на сутринта с изцъклен патриотически поглед слага параф под подписката против Турция в ЕС. Такива "позитивни" примери от родната действителност мога да изпиша два гигабайта. Айде сик ъф ит ол от български начин на живот, а? Свободни могат да се нарекат тия няколко десетки хиляди души, които посетиха рокфестивала. Защото имаха свободата да изберат нещо качествено и направено суперпрофесионално, та макар и чуждо, пред българските сурогати, почти непроменени от времето на късния соц.
цитирай
25. mia2442 - Съгласна съм с Галина1
25.06.2010 07:57
Наистина много пъти надеждите и мечтите ни бяха предадени /а дали и ние, в своята наивност, не сме си виновни/ и сега вече сме изтощтени, обезверени, няма ентусиазъм, няма ИДЕИ, няма личности, които да ПОВЕДАТ!
Интелектуалците /така наречени/, които би трябвало да генерират идеи и визия накъде да вървим , се слагат на всяка власт и се боричкат за кокала...
А младите напускат България...
Не знам - понякога ми става страшно обидно, че единствения ми човешки живот протича тук и сега...
цитирай
26. fireball - Ако се върнем в историята...
25.06.2010 07:59
Ако се върнем назад, ще видим, че свободата винаги ни е била подарявана. Я от руснаци, съвети, "нежни" революционери и тям подобни... Ние никога не сме извоювали правата и свободите си САМИ. И за това не ги ценим! А когато не си извоювал нещо сам, то няма стойност за теб. Малцината светли български умове, революционери, възрожденци, винаги са били гледани по-скоро като някакви откаченяци, луди, аа не като двигател за обществени промени.
Затова първото, което трябва да се направи (според мен) е съпротива! Човешка, гражданска и обществена съпротива срещу всяка проява на Държавата, която ограничава, манипулира, манкира и не желае да изпълни задълженията си.
Съпротива срещу купчините лъжи изливащи се от медиите и промиването на мозъците с манипулациите на един кръг от хора, посредствени и бездарни, безспир прелитащи нагоре надолу!
Съпротива срещу словесните шмекери повтарящи като папагали - "Всичко чакате на Държавата", "Няма угодия" "Все сте недоволни" "Българина е мързелив, завистлив, ..." "Нали държавата сме ние!"и ред глупости от този сорт.
Държавата НЕ СМЕ НИЕ! Или поне не ТАЗИ Държава!
НИЕ сме от едната страна, а ДЪРЖАВАТА - от другата.
Една французойка, която е отдавна в България ми сподели:
Най-страшното при вас е "скритата, тихата съпротива"! Нищо не се говори, никой не реагира, все едно нищо не се е случило. Или ако има нещо, то е внимателно опаковано под формата на "шоу" или "новина". И след няколко дни се забравя. Тази тишина е по-страшна от революция!
Предполагам, че е права. Французите имат опит.
цитирай
27. nakom - и настана fun
25.06.2010 10:08
всеки се включи в темата, с личното си мнение "как ще се оправи българията бе ей".
цитирай
28. monaliza121 - Късно е либе за китка...
25.06.2010 10:34
Давещият се /за кой ли път/, вместо да се научи да плува, от овчедушие ли, от мързел ли е избрал да живее под водата, дори са му поникнали хриле вече.
Държавата на Ихтиандровците.
цитирай
29. razkazvachka - късно е
25.06.2010 11:01
четох снощи, че на Марс открили дървета - време е да изпратим някои видни маймуни натам, а към 2018 ще набират работници за изграждане на Пръстена на Луната - ама няма да взимат българи, щото бъркаме посоките ляво-дясно и център...
цитирай
30. minchomin - Възможно ли е спасяването на България?
25.06.2010 11:32
За да спасиш някого от нещо, първо трябва да се убедиш, че самият той не иска това да се случи. Българският народ сам си създава проблемите, чрез политиците си, които коват законите. Че тези политици да не са внесени от вън. Нали са наши братя и сестри. Само че когато станат политици те мислят само за едно и то е как да служат на системата, а не на народа си !!!
"Изисква се нов обществен договор". Това, което се изисква е промяна на мисленето, чрез промяна на съзнанието. Останалото е като да смениш керамичната керемида с циментова, която също се пука от слънцето и вятъра.
цитирай
31. apostapostoloff - България никога не е била по- добре
25.06.2010 12:38
Да, България НИКОГА не е била по- добре! Тя трябва да бъде спасена единствено и само от онези некадърни простаци и неудачници, които търсят причината за своите неудачи ИЗВЪН себе си и стоварват вината върху... България.
цитирай
32. compassion - Престанете да се оплаквате!!! Все някой друг ви е виновен.
25.06.2010 14:11
САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ!!!
Защото се оставяте да ви манипулират и унижават. Отстоявайте правата си всеки поотделно и всички заедно ДОСТОЙНО. Подкупите и надхитрянето на всички нива са стратегия на слабите хора, загубили себе си в желание за материално оцеляване и надмощие. Забравили сте какво значи да си човек и лазите като змии готови да ухапят всеки, който дръзва да е различен.
На въпроса: НЕ! НЕ Е КЪСНО! Но България не е нещо друго. Това сте ВИЕ, живеещите там. И политиците не са от другаде, те са част от вас. Спасете себе си от себе си. Станете честни, дисциплинирани, отговорни хора. Това е рецептата.
цитирай
33. dolsineq - И да не се вярва на някаква световна ...
25.06.2010 14:32
И да не се вярва на някаква световна конспирация, на еди какъв си гъзаРан-план, измислени от некъдърни управници, готови на всичко, само и само да защитят некъдърното си управление. Всичко си е в нашите ръце. И дали ще сме чук или наковалня /не асоциирай с комунизма/ е само наще дело.
цитирай
34. sav11 - Кучетата винаги, ще си лаят, а керванът винаги ще си върви, докато..........
25.06.2010 14:44
докато този пост и подобни на него, не бъдат прочетени от повече от шестдесет, дори седемдесет процента от народа, и не само прочетени, но и разбрани и най-вече тези които го четът, са вътрешно убедени, че имат нужда от промяна и са готови с всички средстства да я постигнат. Явно не е достигната точката на кипене на народното нрдоволство, а това може и да ознаачава, че народа е добре и е доволен????!!!!!!!! Много приказки - на пазара. Действия трябват! Писано е-"По делата им ще ги познаете!" Който търпи, ще го яздят, ще го сръгват все по-силно с шпорите и ще му пълнят да тегли все по-голяма каруца, докато най-накрая каталяса и не впрегнат децата му........
цитирай
35. galina1 - gothic
29.06.2010 21:25
много добре знаеш за какво говоря и не съм нито за Биг Брадър, нито за подобни шоута, които преиначават мозъците на хората. Сега истиско шоу няма. Що се отнася да свободата казах това което мисля: Свободни сме. Поне живеем в мир. А това, че постоянно сме на различни полюси едва ли зависи от мен. Ние не можем да поставим една всеобща основа, нещо което да ни обедини, защото няма подобно нещо. Спасението на една държава зависи от народа й. Когато той е на двата полюса няма спасение, защото си мисля, че направо сме се хванали за гърлата, а това изобщо не е нормално. На мен ми писна от противоречия и всеки да се мисли за нещо повече и да доказва своята си истина като обезличава другия и го праща в девета глуха. Дано ме разбра.
цитирай
36. анонимен - Първият закон на Херметизма.
30.06.2010 09:55
Каквото горе, такова и долу.

Ерго: Щом търпим, значи ни харесва.

Не може народът да е добър, а управлението му калпаво и обратно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pontis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2046907
Постинги: 1003
Коментари: 8100
Гласове: 23093
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031