Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2010 11:22 - Не преговарям с популисти
Автор: pontis Категория: Политика   
Прочетен: 3090 Коментари: 16 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


Не преговарям с популисти, това е твърдата ми лична позиция!

Популистите са опасни за обществото и отделният човек, те ти казват това което искаш да чуеш, без значение дали отговаря на действителноста. Те ти обещават това което искаш да получиш, без значение дали могат да ти го осигурят. Популистите държът да бъдат харесвани от обществото, но техните усилия не са насочени към последователност на делата и решаване на наболели проблеми, а към изследване насторенията и желанията на обществото с цел постигане на собствени интереси.

Популистите с власт са опасни. Те имат цели щабове, които провеждат многобройни социологически проучвания, чиято цел е постоянното следене, постоянният мониторинг на обществото като цяло и въз основа на тези проучвания, дават съвети за това какво точно трябва да каже властимащия популист, за да се хареса на хората.

Популистите  контролират общественото мнение, чрез ловки демагогски изказвания. Те създават илюзия, че всичко е наред, или че ако не е наред то скоро ще се оправи, но просто е нужно малко търпение. Хората им вярват, защото биха искали нещата наистина да стоят така, както им говори популиста и когато реалноста покаже суровият си характер, те са неподготвени и объркани именно защото са повярвали на популиста.

Популизмът е опиум за народите, така бих перифразирал познатата фраза. Както църквата манипулира последователите си, че ако са послушни агнета след смъртта ги чака прекрасен живот. Така и популиста манипулира хората, че ако му вярват и потърпят само още малко, то ги чака светлото бъдеще. И църквата и популиста крепят своята власт на безкритичната вяра на хората. И църквата и популиста се страхуват от знаещите и можещите хора и се старят да ги подтискат и унищожават по един или друг начин.

Популиста мрази Разума, Логиката и Познанието, страхува се от тях и ги преследва. Популиста обещава на всички всичко, но накрая никой не получава нищо. Популистът прави компромиси, дори и между взаимно изключващи се позиции, само и само да угоди на всички, да бъде популярен и обичан. Популиста внася хаос, безредие и несигурност в обществото, в държавата, в икономиката именно защото е непоследователен, както в действията така и в говоренето си.

Популистите са опасни, много опасни, те са предвестниците на разрухата, на регресията на упадъка. Популистите са страхливци, страх ги е да поемат отговорност. На края ще си позволя да цитирам част от писмото  на Васил Левски до Данаил Хр. Попов от 16 септември 1872г.: “ А ти Байо и сами виждаш, че досега с гледане на уста, не си познал нищо и никого . . .“

Не преговарям с популисти, разобличавам ги и се боря да не се сдобиват с власт. А вие?


Posted by: chergar | юни 26, 2010
http://neverojatno.wordpress.com/




Гласувай:
36



1. blagovestie - Суета на суетите,
27.06.2010 11:29
"Пази Боже сляпо да прогледне" и изобщо нищо ново под слънцето...
Тогава не трябва да преговаряме с никого, притежаващ каквато и да е власт.
цитирай
2. sunny2 - Точната дума,
27.06.2010 12:54
синоним за политик. Без изключения. Доколкото Левски е "политик" ...

"На края ще си позволя да цитирам част от писмото на Васил Левски до Данаил Хр. Попов от 16 септември 1872г.: “ А ти Байо и сами виждаш, че досега с гледане на уста, не си познал нищо и никого . . .“
цитирай
3. dolsineq - Не преговарям с популисти
27.06.2010 13:01
"Популиста мрази Разума, Логиката и Познанието, страхува се от тях и ги преследва. Популиста обещава на всички всичко, но накрая никой не получава нищо." ... само популиста получава всичко, такава му е била и целта. Бат Бойко улучи слабото място на народа точно с празноглавите си обещания. Сетих се за една опера, дето се подиграха с невестата. Та и нашите избиратели, фенове на Бойко са на тоя хал - прелъстени и изоставни...
цитирай
4. lado - Сероизен мъж е този Чергар! По...
27.06.2010 14:12
Сероизен мъж е този Чергар!
Поздрави!
цитирай
5. haralanov - Обаче...
27.06.2010 14:24
Вече съм напълно убеден,че без популизъм не може да се управлява!Който управляващ казва ,,горчивата истина,, няма никакъв шанс!Когато една нация се чувства нещастна,тя има нуждата да чуе нещата,които иска!Примери за това бол.От Хитлер и Мусолини до Уго Чавес и Фидел Кастро.Бате им Бойко прекрасно знае,че оптимистичното и захаросано говорене е задължително.Другото е политическа смърт!
цитирай
6. fireball - Тънка работа е политиката
27.06.2010 19:11
Популизмът е убежище за слаби политици. Въпреки, че един премерен популизъм понякога може да свърши добра работа. Ако след това поискаш нещо. И обясниш защо го правиш. И къде искаш да заведеш тези от които го искаш.
Грамотен популист е що годе приемлив - има игра.
Неграмотен популист е истинско бедствие (за справка - снимката и НС)
цитирай
7. beckslover - :)
27.06.2010 23:27
По популизмът им ще ги познаеш...
цитирай
8. solinvictus - Станишев каза, че ако бил на мястото ...
28.06.2010 02:12
Станишев каза ,че ако бил на мястото на Бат Бойко ,нямало да допусне този хаос в момента!
и Рум.Овч. и той тъй каза , а пък Рум.(как беше)щял да съди правителството за Белене и за тръбите ,щото ако не са прайли щяло да не е в интерес на руснация!
Пък Стеф.Дан.каза че Станишев трябва да си ходи,щото хората не го ...
на кого да вярваш,а?
цитирай
9. vmir - То хубаво, че не преговаря с популисти,
28.06.2010 07:21
ама без конкретна причина да се правят и развиват толкова субективни и разтегливи въпроси, намирисва на класически популизъм от най-неприятния, дето: "Всички са маскари, а вижте ме мен колко съм пьечен" Аман от самовлюбени всезнайковци, дето другите не им дават да покажат на какво са способни.
цитирай
10. анонимен - Популистите са зло, защото влизат във властта,
28.06.2010 07:22
без да имат ясни идеи, често без да имат управленски качества, на вълната на вечното човешко недоволното, не без съдействието на медиите, милвайки детски главици и поритвайки футбол с простосмъртните. Краят им е един и същ, но се губи ценно време, а живота е само един-15 мандата. Докато се изредят популистите и той свършил.

Но има и едни още по-лоши същества-вампирите. Хората, които пият кръвта на обществото, които постоянно пръскат омраза и тровят атмосферата, които живеят при костите в гардероба, далеч в миналото и в заслепението си.
цитирай
11. energywatch - АБСОЛЮТНО
28.06.2010 07:47
те подкрепям!
цитирай
12. vmir - 10. kushe
28.06.2010 08:32
kushel написа:

Но има и едни още по-лоши същества-вампирите. Хората, които пият кръвта но обществото, които постоянно пръскат омраза и тровят атмосферата, които живеят при костите в гардероба, далеч в миналото и в заслепението си.


Тези са основния продукт на популистите, които в некадърността или користта си, създават образи и роли, които да оправдаят присъствието им във властта (нали трябва някой да им пречи). Така че, който само лозунгаджийски е за "единство" или каквото и да било, то със сигурност не му пука за единството, нито за другото. Единството е процес, който изисква решаване на реално съществуващи противоречия, а свеждането на решаването им до лозунгаджийство е коварна форма на съхраняването им и задълбочаване на разединението.
цитирай
13. анонимен - vmir,
28.06.2010 08:53
той популизмът, най-добре се носи по вълните на омразата и разделението. Защо му е да ги тушира. Най-грозното е, че и в блог.бг е пълно с вампири, при това много усърдни и толерирани от модераторите.
цитирай
14. vmir - 13. kushel,
28.06.2010 10:27
kushel написа:
той популизмът, най-добре се носи по вълните на омразата и разделението.


Няма проблем, паднал от небето. Във всички случаи, проблемите тръгват от популизма. Но популистите не допускат да се признае "заслугата" им и отговарят с нови дози популизъм. Които са зависими от тях, решават да не си навличат излишни бели на главите, и ето как популизмът възпрепятства решаването на проблемите. Омразата и разделението са любимите рожби на популизма.
цитирай
15. pontis - Умберто Еко- за телекрацията - новата форма на управление:
28.06.2010 11:01
"...Силвио Берлускони подари на Италия една нова форма на управление – телекрацията. Политическите решения не се дискутират в парламента, а се презентират в токшоута. Цялата власт в Рим произлиза от телевизията.

Когато италианският министър-председател Силвио Берлускони се появи в едно голямо, излъчвано в цялата страна телевизионно ток-шоу и оповести намерението си да изтегли италианския военен контингент от Ирак, тъкмо пребивавах за няколко дни в Париж по случай откриването на панаира на книгата. И така имах възможност да разговарям за италианската политика с французите, които са специалисти в това никога да не разбират точно какво се случва в Италия.

Първият въпрос гласеше: „Защо вашият министър-председател оповестява едно толкова значимо решение в телевизионно предаване, а не в парламента – където вероятно би бил задължен да събере различни мнения и да се стреми да спечели съгласие?”. Отговорих, че Берлускони се готви да изгради режим на медиен популизъм – популизъм чрез масовите медии. В един такъв режим масовите медии се използват за създаване на директна връзка между премиера и народа и така се подкопава авторитетът на парламента...." Умберто Еко
цитирай
16. анонимен - 74besen
03.07.2010 18:43
бате Бойко ти си мъж Бате Бойко е веднъж
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pontis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2060863
Постинги: 1003
Коментари: 8100
Гласове: 23093
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930