Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2010 13:25 - „Колелото” или защо България няма да стане американски щат
Автор: pontis Категория: Политика   
Прочетен: 4170 Коментари: 20 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бойко Борисов, окрилен от собственото си тщеславие, споделил, че като затворят Козлодуй и ако нямало АЕЦ Белене, нямало да ни топли американският посланик.

А кой ще ни топли? ГЕРБ ли. Г-н Уорлик никога не е предлагал да ни топли. Той просто ни предлага да започнем да мислим.

 

Всяко правителство през последните две десетилетия само налива вода в едно бавно въртящо се колело- на енергийната зависимост на България. Всъщност не на България, защото това е една абстракция, а на българите. В началото на 21-ви век заробването има технологични измерения. И е много по-изтънчено от елементарното политическо господство на една държава над друга. Просто едни хора използват властта за да заробват други. Националността няма значение. За разлика от парите. Едно след друго разни правителства ни продават. И препродават. На тържището. Но тази толкова очевидна търговия с нас е зле прикрита под етикети като „договорът е тайна”, клауза за конфиденциалност, „аз давам парите”, „постигнах много добри условия, но няма да ви кажа какви”, както и зад имагинерната „България”. Когато те продават е хубаво да знаеш поне каква ти е цената. Или и това е забранено за робите.

 

Новите варвари, както ги нарече Chara, са истинските ни робовладелци. Но за разлика от робите в Рим, ние дори гласуваме за тях. Доброволно. Едва ли е имало по-тъпи роби в историята. Ние дори нямаме патриархалния морал и осъзнат стремеж към свободата на героите от Чичо Томовата колиба. Ние не искаме свободата, не само защото не я познаваме, но и защото не я разбираме. Най-страшното е, че робството ни харесва. И не е вярно, че сме овце. Роби сме. А това е много по-страшно.

 

 

 

(P.S. Забравих да спомена защо България няма да стане американски щат. Защото там робството е премахнато в средата на 19-ти век.)

 



Тагове:   България,   щат,   „колелото,


Гласувай:
35



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bamby13 - Е, @pontis! да започнем да мислим. . ...
20.07.2010 14:01
Е, @pontis! да започнем да мислим.... Такава непосилна дейност искате вие с американския посланик. ...Я, по-добре дай по 2-3 кебапчета и яко чалга, другото е без значение :-(
цитирай
2. pontis - bamby13, явно е много трудно ...
20.07.2010 14:03
да задаваме въпроси
цитирай
3. lado - Великолепна статия! За пореден ...
20.07.2010 14:22
Великолепна статия!
За пореден път се убеждавам,че когато по сложните проблеми се говори интелигентно, но лаконично, резултатът е отличен.
Поздрави! Изводът е съкрушаващ за хората с акъл и надежди. Макар, че притежателите на мозък не би трябвало да ги имат...
цитирай
4. osi4kata - понтис,
20.07.2010 15:30
имаш акъл и хъс за трима.

свободата е чудо, приятелю.
цитирай
5. razkazvachka - В епохата на високите технологии и мрежовия интелект,
20.07.2010 15:33
ние си палим огин на поляната от стари цАрвули и си варим турлютювеч от всекви кОлтурни инстентуции шот не носат пАри, не са бизнес демек.
Дим над водата, млък и никво мислене - ша ми мислят те. Как ше слушат като мислат!
цитирай
6. monaliza121 - Добре е...
20.07.2010 16:17



(P.S. Забравих да спомена защо България няма да стане американски щат. Защото там робството е премахнато в средата на 19-ти век.)

Те да ни вземат, а ние ще го върнем./робството/.:))



цитирай
7. edinman - Адмирации Стефане!
20.07.2010 20:01
Днес каза нещо,което един роб не би посмял!Ще те чуят ли обаче онези с наведените глави и изплезените езици?
цитирай
8. dengubara - Ръкопляскам и аз! Най-вече заради това:
20.07.2010 21:19
В началото на 21-ви век заробването има технологични измерения. И е много по-изтънчено от елементарното политическо господство на една държава над друга.
цитирай
9. rebellion - Вярно описано положение и манта...
20.07.2010 21:23
Вярно описано положение и манталитет !
цитирай
10. haralanov - Наистина великолепно написано...
20.07.2010 22:40
Чудя се обаче какъв е проблема АЕЦ ,,Белене,, да бъде оборудван с френски или с канадски ядрени реактори?Колкото до робството...Аз съм политическо животно.И като такова,смятам,че е добре да се гласува.И,че всеки който гласува е длъжен да изисква от онези за които е дал гласа си.И да им оказва постоянен натиск.Да им припомня предизборните програми(ако въобще ги има)да ги отсвирва щом трябва.Иначе е абсурдно да си ,,за европейско развитие на България,, а пък в действията си да си пълен азиатец.
цитирай
11. dolsineq - Харесва ми предложението на г-н ...
20.07.2010 23:50
Харесва ми предложението на г-н Уорлик "да започнем да мислим". Същото предложи и Ботев преди много години в един от своите фейлитони ... "Мислиш, мислиш, пък се попротегнеш като философ, прозевнеш се като дипломатин, почешеш се в тила като политик и ако ти позволи жената или ревматизмът да заспиш, то спиш като Крали Марка. Заспиш и сънуваш... " /Политическа зима/. Не съм изненадана. Нищо не се променило от ботевото време освен, че щракаме само по клавишите, вместо да дращим с перодръжката. Не очаквай да стане чудо. Това може само Исус да го прави...
цитирай
12. edinman - dolsineq
21.07.2010 00:17
Факта,че го казва и има смелост да застане зад казаното е достатъчен!
Често си задавам въпроса-какво да правя,с какво мога да бъда полезен?
Преди 20 години ми се струваше много лесно-махаме ги и ще заживеем спокойно!
Наивитет!Остатък и товар от живота през тези "светли" години,които за жалост
продължават...
цитирай
13. fireball - Не-е-е-е ... Pontis
21.07.2010 07:18
Овце сме, не роби. Както си писал, робът поне има някакъв стремеж да се освободи.... или поне да измете улицата, (ако някой му даде крила)!!!!
А овцата - накъдето я натири овчаря - натам върви. И не се оглежда.
Всъщност, не е много лошо да си овца. Стига овчаря да е читав. Имаш подслон, храна... грижат се за теб. Ама тукашните овчари (варвари, един вид) и за това не ги бива.
Държат те на хляб и сол. Още си агне, а те вече с ножицата - искат да те стрижат. Постоянно те лашкат из разни чукари, дето трева не никне. Все ти обещават нова, модерна овцеферма. Ужким взели кучета да те пазят, ама те се оказали вълци (имали някакъв таен договор с тях).
Ами остий другото - женско за тях няма ли? - гледат и да те натиснат и опънат в някой сокак... нали са си варвари!
Или да ти теглят ножа, докато си младо. Щото агнешкото било вкусно!
Ама нали овцата дава вълна и мляко!
цитирай
14. nicodima - Нещо весело, в унисон с темата:
21.07.2010 09:28
http://parasol.blog.bg/zabavlenie/2010/07/21/koshmar-s-medvedev-i-putin.579890
цитирай
15. darkman - Абе овце сме си...
21.07.2010 09:47
Абе овце сме си... Няма спор. Това, естествено, е само лично мнение, с което не обвързвам никого, нито пък поставям под общ знаменател всички. Само че... за съжаление съм стигнал до такъв извод от многобройни и многогодишни натрупани впечатления от какво ли не. А ако пък се опитваме да сме по-различни от овце, то го правим типично по нашенски - блеем басово един срещу друг, за да покажем характер. И се получава едно общонационално басово блеене от стадо срещу стадо. Щото ние не можем да се озъбим на чобаните, даже и да се правим на овце стръвници и агнета единаци. Блеем един срещу друг заради различията в членството по стада. Уви!
цитирай
16. darkman - Дали не влязохме в поредната година на... Овцата?
21.07.2010 09:52
Бр. 2/ 14-20 януари 2009 г. в. „Ориент Експрес”
Дали не влязохме в поредната година на... Овцата?
Януарският студ замрази доста мозъци, души и мераци за каквито и да е социални протести
Живко РУСЕВ
2009 беше белязана като навлизането в Годината на Бика. В планетарен аспект това вероятно значи нещо. За любителите на астрологията, на ясновидството и хороскопите също. За нашего брата българина обаче 2009 комай ще е по-добре да се нарече...
ПОРЕДНАТА ГОДИНА НА ОВЦАТА
От врътването на едно кранче стана безпощадно ясно, че в последните близо две десетилетия абсолютно никой от „национално отговорните” ни държавни мъже не се е грижил за никакви алтернативи. Вероятно съзнанието на „народните избраници” е било заето предимно в пресмятания на комисионни, в амбиции за участие в бордове и търговски посреднически дружества. В „национално отговорен” бизнес, от който България е оставена (или съвсем целенасочено тласкана) изцяло под зависимостта на Русия. Или пък на нейната милост?
Е, оказа се, че милост няма. И – идва
ДЕМОКРАТИЧНИЯТ СТУД
идва страхът от кризата, от нарастващата безработица, от фалити на предприятия... Страхът трайно заседна в съзнанието на редовия българин. Не че „национално отговорните” медии не помагат активно за това. И съвсем дорбе дошло беше, че апокалиптичните централни теми за световната финансова криза аха-аха да отшумят, и хоп – нова криза, този път газова.
Да, от завъртането на едно кранче стана ясно, че никой за нищо друго не е мислил освен за джоба си. Сега ще има вероятно някакви съдилища за нарочените като виновници. Ще има увъртания и оправдания. Те започнаха вече и по ефири, по екрани и по печатни органи.
И, разбира се, „национално отговорните” не са виновни. Виновни са другите – лошите. Е, не е като по Татово време – главният виновник да са „кишата, сушата и международното положение”, но... виновни са другите.
И вероятно са прави да си мислят така, защото
ЯНУАРИ ЗАМРАЗИ ДОСТА МОЗЪЦИ И ДУШИ
а оттам и всякакви мераци за каквито и да било социални протести. От което пък отново резонно излиза на преден план въпросът: „Дали наистина не преживяваме поредната си година на Овцата?”
В планетарен аспект, според китайския зодиак и тям подобни Овцата си има своите специфики и отговаря на утвърдени през вековете представи за нрав.
В чисто житейски аспект обаче се оказва, че средностатистическият българин все повече наподобява по безропотност на това рунтаво, тъжнооко, плашливо и кротко животинче. То не бяха увеличения на пенсии с по 1 стотинка (цинизъм!), не бяха скокове на цени (напълно необосновани!), не бяха скокове на банкови такси (полугласно и непълно обяснявани!), не бяха еврошамари заради корупция, безхаберие и нагла безотговорност на „национално отговорните” управляващи... Какво ли не беше. Но, уви!
МЪЛЧИ НАРОДЪТ!
Глухо и страшно обаче се чува някакъв блееподобен ропот. Глухо, защото е по принцип под сурдинка, роптаене на някое кафене, на маса... Глухо даже когато след три ракии мъжеподобната част общобългарска реши да напсува „ония отгоре”. Глухо, защото обикновено псувните са пак насаме, дори и след три ракии за кураж, а ако може толкова насаме, колкото се усамотява човек на онова място, където и царете ходят сами.
И страшно! Защото овчедушието, безропотността, примиренчеството пораждат овченравие. Пораждат овчемислие. Пораждат овчеготовност за заколение когато му кефне на някой от „национално отговорните” да тегли калъчката (метафорично). Било на отделната личност, че се е осмелила да каже, че „царят е гол”. Било на цели съсловия, дръзнали да покажат, че все пак им е останало малко достойнство (справка стачката на учителите). Било дащото такива били конюнктурните, „пазарните” интереси. Които пък се определят пак от ония, „народните” избраници...
„Национално отговорните”обаче все по-безпощадно ясно отдавна се имат за богопомазаници и са толкова далеч от народа, колкото си приличат вълкът и овцата, примерно.
Само че днес го няма Дядо Вазов да викне
СТРЕСНИ СЕ ПЛЕМЕ ЗАКЪСНЯЛО,
ЖИВЕЙШ ЛИ, МРЕШ ЛИ, ТИ НЕ ЗНАЙШ...
За сметка на това пък студентите, по-активните от българите решиха да покажат, че не искат да се впишат във свеовчото население, обитаващо в мизерия, страх и несигурност територията, наречена кой знае защо със свещеното име Родина. Тя трябва да е свещена предимно за „слугите на народа”, както лицемерно се зоват имащите се за богопомазаници. Е, колко са слуги се видя. Навръх кризата, при свикването на кризисен щаб, се оказа че никой не може да открие къде е министърката на бествията и авариите. Навръх цинизма с едната стотинка увеличение на пенсиите и масовия чудеж за кое по-напред да се отделят мизерните левчета предпразнично, „социалната” министърка се разбра, че отдъхвала в Куба. Вероятно уморена от многото целуване на ръце от благодарни бабички (както челобитно се опитаха за пореден път да направят РR верноподанически газети).
Трябваше днес да са живи Дядо Вазов и Алеко.
Единият да зове непрестанно „ о, вий, що се в царски палати гоите, елате ни вижте, елате ни вижте... (ред. моя).
Другият да възкликва: „Да живее амнистията! Да живее парламентарната комисия!”
Щото Щастливеца е провидял цинизма на властниците, които напълно доказват правотата на поговорката, че гарван гарвану око не вади. В модерна интерпретация е същото –
ПОЛИТИК НА ПОЛИТИКА КУСУРИ НЕ ТЪРСИ
пък и да го направи за пред очи, винаги всичко се оказва законно („Да живеят всички парламентарни комисии!!!”).
Та думата беше за поредната година на... Овцата.
За 14 януари, е предвиден масовият протест пред Народното събрание за първия работен ден на „народните богопомазаници”.
Студентите и доста от активните български граждани (чувстващи се такива по съзнание) ще опитат за пореден път да покажат, че все пак и в 7-милионното стадо има и по-смели.
Те обаче предварително бяха заклеймени: били като гръцките анархисти, платени американски провокатори, родоотстъпници, шпиони на световния еврейски заговор и на империализма...
От Димитровград стана ясно, че няма да отиде никой пред парламента утре. Било нездравословно. „Що да ходим и да уем там пет-шестстотин човека, а ония отвътре да ни се хилят от топлото”. Това приблизително беше масовият отговор на репортерски въпроси....
Началото на 2009-та.
Дали наистина да не си я прекръстим като година на Овцата?
Поредната...

(Коментарът е направен преди 14 януари и е съобразен с редакционното приключване на брой 2 на „Ориент Експрес”)
цитирай
17. dolsineq - "Ние не искаме свободата, не ...
21.07.2010 15:47
"Ние не искаме свободата, не само защото не я познаваме, но и защото не я разбираме. Най-страшното е, че робството ни харесва. И не е вярно, че сме овце. Роби сме. А това е много по-страшно." - Стефане, а би ли уточнил какво означава да си свободен? Сега границите са отворени и всеки има възможност да излезе в друга страна, и ако му хареса, да остане там.

цитирай
18. vencivaleri1951 - Чувствам се виновен...
22.07.2010 04:02
Толко красиво написано драги Понтис, че се чувствам виновен защото не мисля като Вас.Поне в случая. Ще се опитам да обясня. Разбира се не така красиво, а вероятно и с правописни грешки. Най напред за технологичното робство. Според мен за малките държави, то е неизбежно. Казвате "Газпром" "Атом строй" , ами "Гугъл" или "Майкрософт" не е ли същото? В конкретния случай с енергийната зависимост не в правителствата ни е проблемът който критикува Негово превъзходителство. Критиката на янкито не би трябвало да е насочена към бъргарските управници, а към водещите в Европа. България нито е пазар, нито е заслужаваща вниманието икономика. Сама на преговори с огромна страна, при това монополист в региона ни що се отнася до енергоресурси няма никакъв шанс за равнопоставеност. За какво сме в ЕС, НАТО...Нали за да получим рамо в жизнено-важни моменти за нас. Преговорите за енергоресурси са именно такъв момент. Защо ЕС не преговаря като съюз с Русия. Едни преговори за целия съюз. Тогава преговорите ще бъдат диалогични защото за Русия продажбата на горива е точно толкова важна както и покупката за ЕС. Може да има хитруване, ставане от масата /на преговорите/, но няма да има "извиване на ръце". Вместо това и Меркел, и Берлускони, а напоследък и Саркози станаха едва ли не пиар на Путин и Медведев. Да Ви припомня ли, че точно тези три страни плюс британците "договориха" и мира през тридесетте в Мюнхен:( Разбира се подсилвам нещата, но принципът е същият...облага за нас, пък другите "кучета ги яли"...Вижте как предадоха трите балтийски страни макар, че те имаха донякъде справедливи претенции към Русия. Съчувства им голямати братовчетка Германия, но подписа "Северен поток." Как да откаже Борисов когато зад "Южен" стоят подписите на италианеца и французина. Вие Понтис, наистина ли мислите, че онзи средиземноморски сладострастник дойде малко преди преговорите да открие само паметник на Гарибалди...? Тримата големи са за критика, но Уорлик за по лесно , а и по навик одруса нас.:(((
цитирай
19. pontis - vencivaleri1951, склонен съм да се съглася с теб
22.07.2010 10:07
за някои наблюдения. И въпреки това липсата на информация и прозрачност не се дължат само на обективно слабата позиция на преговарящата страна. :))
цитирай
20. vencivaleri1951 - Драги Понтис, липсата на итформация
22.07.2010 13:30
се дължи главно зарад самочувствието на слабата страна. И в случая,и въобще. Дано не Ви се е случвало, но заради бонуси/в службата например/ съм си премълчавал някои неща/не съм давал информация/, а бонусите съм обяснявял главно с кволификация и усърдна работа./което също не е лъжа/ На други пък им се е налагало да повдигнат полата/това не еметафора/, пак при наличието на кваливикация и работоспособност. Как да обявят на всеуслушание всички параметри на "дейноста си". Така и в случая. Овчаров е близо два метра, с много добри интелектуални и производствини възможности,/повярвай ми въпреки "симпатиите ти"/ Борисов е 130 кг и с гръб на който Берлускони "завижда"....Е добре как двамата да признаят, че "един кинта и педест" човек поглеждайки ги "из под вежди строго" ги е снишил под габаритите си. Ето аз минавам в блога за русофил. На мен обаче ми е лесно в мрежата да кажа Русия не е справедлива за условията които налага на бившите соц страни, особено на бившите релублики. Тази газопреносна мрежа, голяма част от находищата са дело на целия бивш СИФ. Стотици, да не кажа хиляди българи са работели на тези обекти, внасяли сме пари и какво сега...Аз обаче мога спокойно да го кажа. Прибалтика го каза , големите не я защитиха и Путин ги отсвири, както отсвири и полша. Сега щели пановете да вадят шистов газ...глупости на търкалета. Скъпо, мръсно и в гъсто населена Европа не върви. Хубавото на капитализма е Мерцедесът, лошото е, че много малко могат да си го позволят. И мисля, че се предоверяваш на Уорлик. Подлъгаха янките грузинците/пробваха руснаците/ и те извършиха кардинална глупост и престъпление дори. В момента са смачкани като икономика, като самочувствиу, като переспектива...Техните подстрекатели сключват в момента многомилиардни договори с Русия, Обама и Медведев си похапват заедно стекове, а Грузия е в разруха и нищета...Не знам дали си бил натам някога, но Грузия е едно от най красивите места в света. Някаква информация да четеш за там...?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pontis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2056117
Постинги: 1003
Коментари: 8100
Гласове: 23093
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930