Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2010 12:20 - "В името на народа ..."
Автор: pontis Категория: Политика   
Прочетен: 1793 Коментари: 5 Гласове:
-3

Последна промяна: 19.10.2010 12:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

“В името на народа ...”

 

Върховният административен съд оправдал Ахмед Доган, защото намира, че полученият от него хонорар от милион и половина лева не е попречил на г-н Доган да изпълнява функцията си на депутат в българския парламент. Естествено. Напротив, този хонорар го е стимулирал да изпълнява функцията на депутат. А именно, да прави повече пари.

Когато Ахмед Доган е взел решението да получи въпросния хонорар лично, а не чрез някое удобно неясно дружество или фондация/организация с нестопанска цел (сега е модерно да се наричат институти!), той е проявил истинска смелост. Може да се нарече арогантност или наглост, но една грижливо премерена наглост. Той е преценил добре рисковете. Проиграл е вариантите, включително евентуалното произнасяне на съда, на българския съд. Както видяхме, г-н Доган е изключително точен в прогнозата си. Както винаги. Българският съд е продукт на българската политическа действителност. Не можем да очакваме от него чудеса, нали? Под чудеса имам предвид правосъдие или прилагане на закона.

Както и в случая с Алексей Петров. Там има известни разлики, разбира се. Държавата просто не може да си позволи да осъди г-н Петров за това, че е е октопод. За да го направи, трябва да покаже истинския октопод, т.е. почти всички политици, управлявали България през последните 20 години “в името на народа”, онези “топлокръвни”, които са създали и възползвали от “октопода”, докато ние плуваме в аквариума наречен парламентарна република. Затова и обвинението се “сви” до безобидните състави на рекет и изнудване отпреди 15 години, макар и томовете на делото да набъбват. В този смисъл октоподът остана само медийно “наименование”.

Възможно е в крайна сметка Алексей Петров да бъде осъден. За неправилно изпреварване или паркиране, например. Възможно е да бъде “отстранен”. Физически или от политиката. Най-вероятно е, обаче, да бъде сключена сделка от онези за които никога няма да ни разкажат или да видим стенограмата. В интерес на “октопода” и, както обикновено, “в името на народа”.






Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blagovestie - А народът...
19.10.2010 12:48
издиша, та скоро да видим в чие име ще се правят, че действат... :((
цитирай
2. haralanov - Аааааа...Появи се най-сетне...
19.10.2010 16:53
Този народ наистина не е мой!Лично никога не бих стигнал до подобни безумия!ББ премиер-това е лична и колективна диагноза!Не,че диагноза не беше и Суека Станишев и Крадлив дедо!Всички обаче усещаме,сякаш с кожата на телата си,че нещата около нас не вървят.Зациклят.Повтарят се.До лудост,хиляди и хиляди пъти.Няма нито справедлив съд,нито гражданско общество...Тотално разложение.
цитирай
3. kleopatrasv - Народът се е задъхал и е изнемощял от ...
19.10.2010 17:11
Народът се е задъхал и е изнемощял от пъхтене и работа, за която не получава нищо..а отгоре величайшите господа нека се усмихват от луксозните си лимузини и са се правят на сериозно замислени за кризисните ни проблеми. Е, то няма как по друг начин да реагират!
цитирай
4. nicodima - Днес по ТВ "Европа" нарекоха поведението на Доган - политически разврат!
20.10.2010 08:26
Излиза, че в името на народа се узаконява ограбването му!
цитирай
5. анонимен - виновен е законът... или поне този, който го е приел
20.10.2010 09:36
Като цяло, съдът е длъжен да спазва разпоредбите на закона и не е допостимо да се отклонява извън рамките му, които са определени пък от законодателя. Да, и аз съм съгласен, че не е справедливо, но обикновено между справедливост и право има разлика от небето до земята... Справедливост може и да се налага и извън закон... Докато правото е само в неговите рамки. Съдът се основава на фактът, че законът е с действие от 1.1.2009 г и никъде изрично не е казано, че се третират случаи на установяване на такъв конфликт преди датата на обнародване на закона. Т.е. 40 НС е приело, че дори и да бъдат разкрити такива конфликти преди 1.1.2009, те ще бъдат амнистирани по даваност - два огромни пропуска в закона, според мен умишлени. Първо - не е казано дали законът се отнася за установени нарушения преди датата на излизането му и какъв е срокът на давнотст назад, за който може да бъде търсена отговорност. Как така, за определени престъпления има давност, до която дело може да бъде определено, а тук сроково няма... Очеизваждащо е че най-главната цел на този закон е опрощаване и защита от преследване на тези, който са били и е възможно проследяване и установяване по доказуем начин на придобити активи, следствие на конфликт на интереси пред 1.1.2009.... Така закона е опорочен и за мен въобще това не е закон а някаква подигравка. Закона трябва да е императивен и обмислен. Един вид имало е престъпление по смисъла на действащ в момента закон, но с дата на деянието преди влизането му. Тогава за да е силен закона в неговия си смисъл задължително трябва той да действа с пълна сила както за сегашни установени престъпления, така и назад със определен срок. Иначе законът става просто една порнография - хубава вана, за да измие някого...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pontis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2056015
Постинги: 1003
Коментари: 8100
Гласове: 23093
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930