Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 10:55 - Новата Конституция и "мъртвото" вълнение
Автор: pontis Категория: Политика   
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
2



По една национална телевизия гледахме един час „за” и „против” нова конституция на тази средноазиатска република със средна работна заплата на населението. В дебата участваха Димитър Абаджиев от РЗС (бивш ДСБ, малко по-бивш СДС, но един от малкото дето могат да говорят без да се вживяват в „аза” си), и Янаки Стоилов- депутат пети мандат от БСП, преподавател по право в Софийския университет (не в Новия Български или в Благоевградския). „Нежен” и приятно отнесен модератор на дебата беше Дияна Найденова.   Какво разбрахме от дебата между двамата политически мъже? Няколко неща, които си струва да спомена, доколкото този дебат изглежда няма да бъде последния и не е първия по темата напоследък:  
  1. В политическото пространство усилено се лансира идеята за: (а) Нова Конституция и (б) избори за Велико народно събрание.
     
  2. Афиширалите се за автори на идеята – от РЗС, не могат (или не искат) да кажат с думи прости какви промени се налагат в настоящата конституция на тази клета средноазиатска държава, но вече са предложили законопроект за избори за Велико Народно, т.е. РЗС е ощастливено с непорочното зачатие на конституционализма, но „бащата” остава неизвестен;
     
  3. Янаки Стоилов размаза Митко (който всъщност му е студент), защото конституцията и конституционното право са една такава „работа”, дето не е като „оная”, или с две думи, Янаки му обясни на Митето, че още има доста партии да пообиколи, преди да му „узрее” питката и че е не е внимавал на лекциите в Юридическия факултет;
     
  4. Жалко е, много жалко, че хора като Янаки Стоилов не участваха в управлението на тая средноазиатска държава със средна работна заплата, защото участваха други едни хора – Станишев (Сергей)- руснак, Доган (Ахмед)- не знам какъв, Орешарски (Пламен)- гордия последовател на Остап Бендер, Сакскобургготски (австро-италианец, пишман - цар трето поколение и собственик на гори без заменки). Още по-жалко е, че Янаки Стоилов говори малко завъртяно и 90% от зрителите не разбират 90% от словата, които използва, а останалите 10% не могат да проследят изреченията му до края. За сравнение- досега и сега ни управляваха и управляват хора с доста по-беден речник (Симеон знаеше 30-ина думи, ама сега сигурно вече е забравил половината, на Сергей първият му език е руския, а на Бате Брус Уилис- банкянския.
     
  5. Великото народно събрание може да прави много други работи, освен конституция, като например най-обикновено управление, ако ще и да не прави конституция.  
     
  6. Изборите могат пак да са мажоритарни (о-оо!? леле мале!). Да се готвят парламентарно-за-последно представените партии. 
     
  7. Много е вероятно скоро да има нови избори, велики или не чак толкова, само че от ГЕРБ още не са го измислили кога и как да ги формулират (виж т. 6).
     
  8. РЗС пак са получили факс (от кого ли?), но факсът не е много четлив.
     
  9. Жалко е, че Янаки Стоилов и десет мандата да направи, дори и в собствената му партия няма да го оценят; защото вместо да учи устава на Комсомола е научил някои други неща, а това не се харесва на комсомолците от рабфака и учкома;
     
  10. Новата конституция е камилско яйце – гООлямо и трудно се излюпва, но само камилска птица може да го измъти. Като се измъти обаче никой не знае какво чудовищно създание ще протегне шия от черупката;
     
  11. Нова Конституция ще има, па ако ще и Божидар Димитров да я изкопае от личната си колекция артефакти или да докаже, че ни е завещана още от Хан Кардам, а „мъртвото вълнение” по политическото ни Черноглавие ще продължи и след туристическия сезон. За повече по темата – очаквайте включване от кабинета на Бареку. Мястото на срещата да не се променя. Защото, ако не могат да си прочетат факса- ще получат SMS.
  Информбюро



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pontis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2060107
Постинги: 1003
Коментари: 8100
Гласове: 23093
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930