Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 15:16 - В легло с Мадона (или „краят” на държавните агенции)
Автор: pontis Категория: Политика   
Прочетен: 1001 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 31.08.2009 15:44


 

Докато едни от най-големите български блогъри (коментатори, анализатори)- имам предвид не само Иво Инджев, когото уважавам,  се занимаваха с това дали Мадона е трябвало да изрази съпричастието си към българската публика и медии (сякаш Мадона си е платила за това да види българи, а не обратното), в общественото пространство валят новини. По-скоро една- за днес.

 

Стоманена капка прокапа в новинарския ефир- финансовият министър каза пред Бареков, че всички държавни агенции ще бъдат закрити. Наистина стомана с формата на „боен” патрон. Но дали някой я забеляза, дали оцени „балистичната” й траектория.

 

И както се прави в една обикновена балистична експертиза, нека разгледаме този „политически куршум”:

 

  1. Куршумът е доста „далекобоен”- точно докъде ще стигне и дали няма да се окаже поредната севернокорейска ракета, никой не знае. Знае го само този, който натиска спусъка, а той, както знаем е един днес.

 

  1. За икономическия или бюджетен ефект от този изстрел е трудно да се радваме, защото финансовият министър обяви, че същите тези всички агенции (или някои, неизвестно кои) ще бъдат „придадени” към министерства и/или превърнати в „изпълнителни агенции”. Което ще са пак същите тия агенции, но с нови заглавия и началници.

 

  1. Персоналният ефект е доста предсказуем- чрез закриване на „длъжността” им, всички които трябва да бъдат освободени от чиновническата си длъжност, ще бъдат. Което ни води към следващия извод:

 

  1. Който си е мислел, че Бате ви Брус Уилис ще чака от прокуратурата да го освободи от бившите вече управляващи от Тройната коалиция, напълнили администрацията със свои „хранени хора" (ако цитираме някой средновековен автор), греши. Той няма да ги чака (няма и защо) – той сам може да се освободи от тези „хранени хора”. Като им „закрие длъжността” и открие нова на нейно място. И ги замени с нови. Свои.

 

  1. „Хранените хорица” от Тройната не бива обаче чак толкова да се стресират, защото те вече гледаха „филма” с Иван Искров, така че знаят какво да правят. Ако искат да се хранят още на държавната софра. А, и като закачка, да си знаят, че могат да ги пратят и в провинцията, т.е. по-близо до народа.

 

  1. И пак за икономическия ефект: някой ако иска да пресметне колко ще струват само новите визитки и табелки на преструктурираната така цялостно държавна администрация. Всички останали разходи във вид на правилници, наредби, оперативки, премествания, размествания и др., няма да ги смятаме.

 

  1. Защото тези агенции не са паднали от небето. И няма да отидат на небето, просто ще си имат нови имена. Тях ги има навсякъде в Европа и са създадени по европейски модел и препоръки (иначе нямаше да ги има). А защо ги махаме- за да има „по-ясна отговорност”. Но те и сега се явяват „разпоредители с бюджетни средства”, т.е. отговорността е пределно ясна. По този въпрос- виж т. 4 и т. 5 по-горе.

 

  1. Очаквайте (както прозорливо видяха някои други блогъри): намаляване състава на Народното събрание, мажоритарни избори за ново, президентска република. Добрите шахматисти гледат няколко хода напред. А тези, които не играят шах, или вече почти нямат фигури на дъската- чакат следващия концерт на Мадона. Или само са й сърдити.


Тагове:   Мадона,


Гласувай:
2



1. boristodorov56 - т. 8 - Зор работа ще е тази.
31.08.2009 15:30
За да се смени системата на държавното управление са необходими конституционни изменения с Велико народно събрание.
Доста неща трябва да постигне ББ - за да си помисли да прави ВНС, а отделно мнозинство в него.

Не че не е необходимо - сложно и почти неизпълнимо е.
цитирай
2. pontis - към boristodorov56
31.08.2009 15:36
boristodorov56 написа:
За да се смени системата на държавното управление са необходими конституционни изменения с Велико народно събрание.
Доста неща трябва да постигне ББ - за да си помисли да прави ВНС, а отделно мнозинство в него.

Не че не е необходимо - сложно и почти неизпълнимо е.

Хм, дали не трябва само да направи изборите изцяло мажоритарни. Какво повече му трябва на човек. Пресметни резултата. (98: ГЕРБ): (2:ДПС) (в мандати)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pontis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2060517
Постинги: 1003
Коментари: 8100
Гласове: 23093
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930